Nieuws uit de werkvelden

Utrecht Natuurlijk presenteert op woensdag 10 juni (tijdens de Nationale Buitenspeeldag) de Nederlandse première van de documentaire 'Project Wild Thing'.  

Filmmaker David Bond is een bezorgd man. De uren dat zijn kinderen wakker zijn, worden ze opgeslokt door een kakofonie van reclames en veranderen ze door de beeldschermen van pads, computers en smartphones in glazig kijkende zombies. Zoals vrijwel alle kinderen die opgroeien in de stad zitten ze veel te veel binnen. Compleet anders dan hoe hij zelf opgroeide. Hij besluit dat het genoeg is geweest. Tijd voor actie. Terug naar de natuur, letterlijk.

Utrecht Natuurlijk nodigt je uit om bij deze exclusieve vertoning van de Nederlandse première te zijn. Arjen Wals (professor sociaal leren en duurzaamheid aan de Universiteit van Wageningen) verzorgt speciaal voor deze gelegenheid de inleiding op de film. Na afloop zal hij deelnemen aan het panel dat met de zaal in gesprek zal gaan.
 
Meer info & aanmelden: Utrecht Natuurlijk.

Woensdag 10 juni 14.00 uur
Filmtheater 't Hoogt, Utrecht
entree: € 18,50

 
"This film will change your life" The Guardian

Lees meer...

De lijst met argumenten voor buiten spelen in het groen wordt steeds langer. Zo blijkt er een relatie tussen te weinig buiten spelen en het ontstaan van bijziendheid.
Oogarts Caroline Klaver stelt dat bijziendheid wereldwijd een groeiend probleem is. Dat komt onder meer doordat kinderen te veel tijd onafgebroken bezig zijn met dichtbij kijken, met name naar beeldschermen. De helft van de twintigers is op dit moment bijziend, tegen maar een kwart van alle zestigers. Op jonge leeftijd veel buiten zijn, helpt om bijziendheid te voorkomen. Voor een goede ontwikkeling van de ogen moeten kinderen minimaal 15 uur per week buiten zijn.

Meer info: Oogfonds.
 

Lees meer...

Kind & Samenleving is dit jaar begonnen met een onderzoek naar de verbindende waarde van buiten spelen. Dat onderzoek ondersteunen wordt ondersteund met een campagne gericht op volwassenen en kinderen. Onderdeel van de campagne is een set ansichtkaarten en een gratis downloadbare poster (‘Bevrijd de speeltijger’). De campagne is bedoeld om kinderen te prikkelen wat vaker op avontuur te gaan in de openbare ruimte. 

De poster is te downloaden via de website van Kind & Samenleving.
 

Lees meer...

Op zoek naar speelruimte nu het weer voorjaar is? Plekcheck is een website met gegevens over bijna 6.000 speelplekken in het hele land. Je kunt de site gebruiken om speelplekken te vinden, maar ook om plekken toe te voegen, zelf reviews te schrijven en de mening van andere gebruikers te lezen. Kijk op www.plekcheck.nl.
 

Speeltuinen in Nederland zijn veel te eenvormig. Daardoor worden kinderen onvoldoende uitgedaagd. Daarom moet asymmetrie bij het ontwerpen van speeltuinen en speeltoestellen voortaan het uitgangspunt zijn. Dat bepleit dr. Rob Withagen, bewegingswetenschapper van RUG/UMCG.

De afstand tussen de sporten van een klimrek, de afstand tussen springblokken, de afstand tussen de touwen van een touwladder: in de meeste speeltuinen zijn ze allemaal gelijk. Het gevolg is dat kinderen die van blok naar blok springen maar twee verschillende afstanden kunnen overbruggen, stelt Withagen. In een onderzoek liet hij kinderen architect van hun eigen speeltuin zijn door ze zelf de blokken te laten rangschikken. Toen bleek dat de afstanden die de kinderen tussen de blokken maken veel groter zijn dan in de eerder gecreëerde speeltuin. 'Bij hun eigen ontwerp kiezen kinderen dus voor een grotere uitdaging dan bij een speeltuin die voor ze is ontworpen, zegt Withagen.

Lees meer op www.umcg.nl: 'Architect in eigen speeltuin'.

 

Lees meer...

In opdracht van de Vlaamse provincie Limburg is onderzoek gedaan naar de manier waarop hangjongeren hun verblijf in de publieke ruimte beleven.
Enkele conclusies:

Belang van kameraadschap
Bijna zonder uitzondering wijzen de geïnterviewde jongeren op het gevoel van kameraadschap in de groep. Het groepsgevoel, het gevoel deel uit te maken van een hechte groep van vrienden is belangrijk. De jongeren hangen voornamelijk met gelijkgestemden ('peers') en kunnen zichzelf zijn in de groep.

Sociale vaardigheden
Over het algemeen zijn de activiteiten bij het rondhangen onschuldig en weinig spectaculair: het gaat vooral om het groepsgevoel, de jongeren willen voornamelijk bij elkaar zijn, ze willen met elkaar praten, zich ontspannen en plezier maken. De negatieve beeldvorming over het rondhangen is in dit geval niet terecht. Men zou zelfs het tegendeel kunnen beweren: in onze sterk geïndividualiseerde samenleving brengt het met elkaar rondhangen de jongeren sociale vaardigheden bij. Het behoedt hen ook voor sociaal isolement.

Onterechte beeldvorming
De algemene beeldvorming over 'hangjongeren' is niet correct. Het overgrote deel van de jongeren die rondhangen veroorzaakt geen overlast, is niet asociaal, lui of crimineel. Men mag het rondhangen van jongeren niet verengen tot probleemgedrag maar moet oog hebben voor de positieve betekenis van het rondhangen voor de jongeren zelf.

Het volledige onderzoeksverslag is hier te downloaden


 

Lees meer...

In de Vlaamse stad Gent wordt sinds 2013 geëxperimenteerd met de 'Leefstraat'. Bewoners maken hun straat in onderling overleg tijdelijk autovrij of autoluw om ruimte te maken voor groen, ontmoeting en samenleven. Het doel van dit experiment is om te tonen en te ervaren dat een andere benadering van de straat en de openbare ruimte mogelijk is. De ervaringen worden verwerkt in het gemeentelijk beleid dat is gericht op een transitie naar een klimaatneutrale stad.

In 2014 waren er 10 verschillende leefstraten in Gent. Het experiment wordt in 2015 overgenomen door Rotterdam. Daar gaan de leefstraten 'droomstraten' heten.

Kijk hier voor meer informatie over de leefstraten in Gent en hier voor het laatste nieuws over de Rotterdamse droomstraten.

 

Lees meer...