Nieuws uit de werkvelden

PlayAdvisor (opvolger van Plekcheck) is een internationaal speel- en beweegplatform. Een nieuwe site waarop je speel- en beweegplekken kunt zoeken, beoordelingen kunt schrijven en lezen en inspiratie op kunt doen. Je kunt zoeken naar (indoor-)speeltuinen, sport- en fitnessplekken en amusement. Kijk op www.playadvisor.nl.

Landschap Erfgoed Utrecht opent op 18 juni het Slagmaatpad, het eerste Klompenpad Kids. De wandelroute is ongeveer 7 kilometer lang en heeft diverse kortere lusjes zodat de route ook korter gemaakt kan worden. Onderweg is er voor kinderen veel te ontdekken en te beleven. Zo zijn er spannende doorsteekjes in het weiland met leuke overstapjes. De route loopt over Fort bij Vechten, langs boerderij Nieuw Slagmaat en door speelbos Nieuw Wulven.

Meer info: Landschap Erfgoed Utrecht.
 

Lees meer...

Op 12 mei 2016 is de nieuwe website van de Branchevereniging Spelen en Bewegen online gegaan: www.spelenenbewegen.nl. De nieuwe website markeert de naamswijziging van de organisatie. Aan de oude naam Branchevereniging Spelen is nu 'en Bewegen' toegevoegd. Het gebruik van de buitenruimte heeft namelijk een ontwikkeling doorgemaakt van louter spelen voor kinderen tot veel breder spelen, bewegen en ontmoeten voor jong en oud. De bij de Branchevereniging Spelen en Bewegen aangesloten leden zijn experts op dit vlak en richten zich op alle doelgroepen, van jongste kinderen die met hun ouders naar de speeltuin gaan tot senioren die fit willen blijven.

De nieuwe website is gericht op een brede doelgroep. Mensen die een speelgelegenheid willen (laten) maken, kunnen er kennis halen en contact leggen met experts. Ook kunnen eigen of potentiële leden zich via de site op de hoogte stellen van ontwikkelingen in het veld. De huidige leden hebben expertise op vele vlakken, van het ontwerpen en bouwen van een enkel speeltoestel tot het compleet bedenken en opleveren van unieke beweegomgevingen. Ook is er kennis over de ontwikkeling, fabricage, verkoop, plaatsing, het onderhoud of (groen)beheer van voorzieningen.

De Branchevereniging Spelen en Bewegen wil buiten spelen en bewegen bevorderen. De aangesloten leden zijn Nederlandse organisaties die zich bezighouden met speelvoorzieningen en aanverwante producten.

Lees meer...

Volgens onderzoek van Buurtfacts is de Muziekbuurt in Rijswijk de meest kindvriendelijke buurt van Nederland, onder meer omdat speelruimte, basisschool en kinderopvang daar goed bereikbaar zijn. gemeenten op het platteland scoren in het onderzoek 'kindonvriendelijker' dan stedelijke gemeenten, omdat het voorzieningenniveau er lager is. Het verdwijnen van onder meer  basisscholen is op het platteland is een probleem.  

Buurtfacts is een samenwerking tussen RTL Nieuws en dataplatform Oozo.nl.
 

Lees meer...

homepage

Straten zijn zoveel meer dan betonnen repen waar je overheen kunt rijden. Het zijn ruimten waar het samenleven telkens opnieuw vorm krijgt. Dat is zo voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen en jongeren, die op straat alle ingrediënten zouden moeten kunnen vinden voor een fantastische jeugd. Spelen en avonturieren, vrienden ontmoeten en de omgeving verkennen. Om het met drie O’s te zeggen: in de ideale straat kunnen kinderen Ontspannen, Ontdekken en Ontmoeten.

Op basis van eigen onderzoek, en in samenwerking met experts op het terrein, ontwikkelde Kind & Samenleving een gratis downloadbare publicatie. Daarmee wil het onderzoekscentrum burgers inspireren om zelf aan de slag te gaan met hun  straat, om ze beter af te stemmen op kinderen en jongeren, of sterker nog: om ze meer op maat van alle buren te snijden.

Meer info:Kind en Samenleving.
 

 

Lees meer...

In VNG Magazine (maart 2016) staat een interessant artikel van Leo Mudde over wat gemeenten kunnen doen om werk te maken van spelen en bewegen. Aan het woord komen de Haagse wethouder Boudewijn Revis en speeldeskundige Froukje Hajer.
Lees hier het artikel: Speltheorie – nu de praktijk nog.
 

Driekwart van de Britse kinderen komt minder vaak buiten dan gedetineerden. Dat meldt de krant The Guardian op basis van recent onderzoek. Eén op de vijf Britse kinderen speelt op een gemiddelde dag helemaal niet buiten.
Lees hier het artikel in The Guardian.